lördag, december 20, 2008

Stora Bloggpriset och nomineringsfunderingarDet är dags att börja inventera det stora bloggträdets alla grenar och fundera över vilka bloggar som jag tycker är värda en nominering till Stora Bloggpriset. Det kommer kräva en del tid att hitta kandidater till de sju kategorierna, eftersom jag till största delen har andra fotobloggar i min rss-läsare. För även om jag har hyfsad koll på övriga bloggosfären, så finns det inte tid till att regelbundet följa hur många bloggar som helst. Jag försöker ju dessutom titta på alla bidrag i varje omgång av Fototriss och bara det innebär 150-170 bloggbesök varje vecka...

Listan över vilka andra bloggare som ingår i bloggpanelen publicerades häromdagen och jag har börjat surfa runt hos mina panelkollegor för att se vilka de är. Undrar hur nomineringarna kommer att falla, för det är ju en salig blandning av bloggar.

Det är kul att ingå i bloggpanelen, för Fototriss skiljer sig kanske från andra bloggar där. Det är inte en blogg som toppar listorna över flest besökare, men däremot är mina besökare i högsta grad engagerade och aktiva i bloggen. Det är roligt att se hur besöksstatistiken går upp när det närmar sig midnatt mot söndag, eftersom det är vid den tiden jag brukar publicera veckans nya tema. Sen när jag startar datorn på söndag morgon är listan redan lång över de som tagit sig an veckans fotouppdrag och deltar i Fototriss och listan fylls sedan stadigt på. Och då ligger Fototriss högt upp i topplistorna över mest länkade bloggar!

Men däremot lär inte Fototriss bli en av de nominerade bloggarna i tävlingen, för till det krävs nog lite större besökarsiffror också och där har jag inte mycket att komma med jämfört med de stora kända bloggdrakarna. Och någon bloggdrake kan jag knappast kallas, efter att ha kört på med blygsamma besökarsiffror i min fotoblogg Bildbloggerian i några år och sen startat Fototriss i somras, som dock snabbt blev populärt bland alla som liksom jag själv gillar att fotografera på givna teman.

De sju kategorierna i tävlingen (Nöje & Kultur - Mode - Sport & Fritid - Livsstil - Prylar & Teknik - Vardag - Politik & Samhälle) känns dock inte helt glasklara och det kommer nog att vålla lite huvudbry om hur jag ska placera vissa bloggar. I vilken kategori hör just Fotobloggar hemma till exempel? Foto - det är väl en form av kultur? Så Nöje & Kultur-kategorin var min egen spontana tanke. Eller hör det till Livstil? (Eller Sport & Fritid alternativt Vardag, som var det jag fick som förslag när jag frågade Stora Bloggpriset hur de skulle kategorisera mina egna fotobloggar. I den kategoriseringen placerades jag för att jag kallade mig hobbyfotograf. Men jag själv hade nog inte alls tänkt på just dessa två). Så jag skulle vilja veta vad ni tycker!

I vilken kategori tycker DU Fototriss och andra fotobloggar bäst hör hemma? Var med och rösta! (Och berätta gärna i en kommentar om varför du valde just den kategorin)


online casino Polls


Jag följer med intresse hur diskussionerna går kring priset och det är uppenbart att det väcker känslor av olika slag. Men som sagt, jag tycker i alla fall att det är roligt att få bidra med mina egna förslag till kandidater och jag ser fram emot att göra en djupdykning bland bloggarna. Den kategori som är mest outforskad mark för mig är modebloggar, men vem vet - jag kanske kommer bli överraskad och hitta en ny favorit just där...

En annan kul sak är att jag tack vare er trogna trissdeltagares länkande hit har hamnat som nummer 38 på Twinglys nya lista över Sveriges 100 mest populära bloggar och har fått en 8 i ranking. Tack, det gläder ett förkylt bloggarhjärta! =)

Och nu är det inte så många timmar kvar tills det är dags att publicera den kommande julveckans tema i Fototriss. Vad ska det bli? Kika in i natt så får ni svaret. (Och svaret vet jag inte själv än, eftersom jag fortfarande inte bestämt mig för vad det ska bli...)

Andra som bloggat om: , , , , ,. Intressant.se

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag röstar på 'Vardag', då jag ser på det som jag ser genom min kameralins som små förevigade vardagsbetraktelser. Men samtidigt så är ju foto inte bara en hobby, utan även en konstform, och således kultur... Hmmm... Är glad att det inte är jag som behöver avgöra den saken, i vilket fall som helst :-)

Anonym sa...

Det är en svår fråga, men jag skulle ändå vilja få in fotografi under kultur. Nackdelen är att en fotoblogg kommer försvinna i mängden under en så bred kategori som nöje.

Jag bläddrade igenom listan som hastigast och reagerade över att där var så få fotobloggar. Om man bortser från moderskeppet (bildbehandling) så känner jag endast igen ditt namn. Har jag dålig koll, eller är foto inte särskilt prioriterat i jämförelse med mode?

Susanne sa...

Tycker absolut fotografering tillhòr kultur och inget annat. Fotoutstàllningar brukar visas pà bl.a. museer och museer tillhòr vàl i hògsta grad kulturministerns omràde. Att foton bl.a. visar vardagen hòr ju till. Kulturyttring àr det i alla fall!

Ursàkta mina dàliga ersàttningar fòr de svenska bokstàverna. Har ànnu inte hittat ràtt pà den nya italienskanpassade iMacen jag just nu sitter vid hàr i det kulturella Italien.

God Jul fòrresten! Till dig och din mage. Ja, den blivande pappan kan vàl ocksà fà en julhàlsning. :)

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Robert: Ja, det är verkligen svårt tycker jag att placera fotobloggar och man får kanske se från blogg till blogg i vilken kategori de ska placeras. Vissa fotobloggar är kanske mer vardagsbetraktelser och hamnar därmed bäst i Vardag, medan andra som är mer konstnärligt inriktade på fotografering kanske passar bäst under Kultur.

>>Stefan: Håller med om att det finns en risk att fotobloggarna kommer att "ätas upp" av bredare bloggar i Nöje och Kultur-kategorin. Det hade varit bättre om Kultur hade haft en egen kategori.
Och som du skriver så är det inte många fotobloggar med i panelen tyvärr, jag bjöd dock in en ren fotoblogg till panelen. Alla dessa modebloggar drar ju enormt många besökare och det är inte lätt att slåss mot dem...

>>Susanne: Tack så mycket både från mig, bebben i magen och pappan =) Hoppas du också får en härlig jul i Italien!
Och jo, nog är foto i de flesta fall kultur. Men jag ser att det just nu är lika i omröstningen mellan Vardag och Nöje & Kultur. Ska bli intressant att se hur det slutar.

annette sa...

Jag tycker nog mest att det lutar åt kultur, men vissa fotobloggar skulle kanske höra hemma i vardag, lite beroende på vad man fotar, även sport egentligen om man ägnar sig åt den tydpen av fototgrafering!
Ha det så bra!
annette

Anonym sa...

Jag som inte är någon fotograf utan bara tycker det är så roligt att delta tycker naturligtvis att det är vardag som fotobloggar tillhör.

Anonym sa...

Foto är föt mig färg och form som är en given kulturgrej.
Skulle jag beskriva min egna blogg så blir det genast svårare.
Det är mycket vardag...som innehålller allt från trädgård, inredning tankar och politik.

Jo sa...

Jag skulle nog vilja placera fotobloggarna under vardag. De flesta fotobloggarna fotar ju just delar av sin vardag på ett eller annat sätt.
Vissa bloggar kanske skulle hamna under kultur, men det är nog mer de som är utpräglat konstnärliga.

Är det bara välbesökta bloggar som får tävla? Det tycker jag är tråkigt, för din blogg t ex har ju en väldigt trevlig och rolig nisch, även om den då inte kommer upp i BlondinBella-besöksantal..

Ursula sa...

och jag tycker det är synd att behöva kategorisera allt här i världen. och kan en vardag inte vara kultur &v.v?
En positiv kraft som ur ett gott initiativ skickas vidare i världen&verkligheten ..som ringar på vattnet...
grattis till det fantastiska!

Resa med Herbert sa...

Hej!

Jag tycker att fotobloggar platsar bra i kategorin livsstil, dom speglar ju ofta hur och var fotografen lever.

Solvarma hälsningar från Irene

Anonym sa...

svårt..skulle nog lägga det under fritid eller nöje..men passar in under fler kategorier beror på hur man ser det.

Jag skulle gärna nominera min foto-blogg..! så kolla in den

Ha det fint! ps..när kommer bebisen..min mamma får en snart..när som helst..lite konstig att få ett syskon nu när man snart är 20..

Kramar jeanette

rosenkugel sa...

Hej!
Hittade inget annat ställe att skriva detta: Femte bilden i dagens blogginlägg tycker jag kan få ett fototrisspris, med temat ben. Det är i så fall naturens egen iskonstnär som ska få det (hur man nu skickar utmärkelsen...; snygga revben, urgulligt babyelefantben och välsvarvat stolsben - allt i ett.

Resa med Herbert sa...

Hej!

Nöje och kultur helt klart.

Jag vill oxå nomiera min fotoblogg

http://solvarma-foton.blogspot.com/

Solvarma hälsningar från Irene