lördag, november 02, 2013

Nästa tema

Trevlig allhelgonahelg på er! 
Tidigare i höstas körde jag en omgång i Fototriss som handlade om bildkomposition, Negativt utrymme. Det var många som tyckte det var roligt och det har jag tagit fasta på, för här kommer ett nytt tema med fokus på komposition.

NÄSTA TEMA...
... LEDANDE LINJER. Det är säkert flera av er som redan praktiserat detta och låtit betraktarens öga ledas in i bilden med hjälp av linjer och nu vill jag att alla ska tänka i de banorna när ni fotograferar för veckans tema.

Längre ner hittar ni ett par länkar till bildexempel och så här har Firstfoto.se förklarat tanken bakom ledande linjer inom fotografering:

Naturliga eller konstgjorda linjer är ett av de starkaste kompositionsverktygen. Så väl som att leda ögat genom bilden – vilket är varför de kallas ledande linjer – kan de också dela in en bild i olika områden, eller agera som ett grafiskt element.
De mest uppenbara linjerna är de som skapas av konstgjorda detaljer som vägar, stigar, spår, broar, telefonledningar, murar, häckar, staket och trädalléer. Även skuggor kan skapa starka linjer, speciellt när solen står lågt. Naturliga linjer, som floder och bäckar har samma effekt när de ringlar sig genom landskapet och bort mot horisonten. (källa Firstfoto.se)

För inspirationbilder, googla på leading lines - eller klicka på dessa länkar:

Använd dagen till att fotografera och sedan kan du börja länka till dina trissbilder från och med midnatt, när den här kompositionsomgången startar.

På återseende,

Inga kommentarer: