lördag, juni 28, 2008

Så här fungerar FototrissSöndag 29 juni 2008 var det premiär för Fototriss.
Så här funkar det:

Fototriss är en fotoutmaning där du ska visa tre bilder på ett och samma tema. Varje söndag läggs ett nytt tema upp här och då har du på dig fram till nästa söndag att publicera dina tre bilder på din blogg eller hemsida. Med jämna mellanrum är det också tävling i Fototriss, med chans att vinna fina priser.

Fototriss är öppet för alla, såväl nybörjare som mer avancerade fotografer och du väljer själv vilken nivå du vill lägga dig på med dina bilder. Men min tanke med Fototriss är att du som deltar ska se temat som en utmaning för dig själv och ditt fotograferande och att de olika fotouppdragen som jag delar ut ska bidra till att du kan hitta nya motiv som du kanske inte skulle tänkt på att fotografera annars och att du kan utvecklas i ditt fotograferande och tänk kring foto. Därför är det naturligtvis roligast om du greppar kameran och tar nya bilder just för temat, men har du bilder i arkivet som passar perfekt för temat kan du så klart använda dem också.

Bilderna måste vara tagna av dig själv så att du följer lagen om upphovsrätt.


När du har publicerat dina tre bilder, ska du också länka tillbaka hit! Gärna direkt till inlägget med veckans uppdrag, så att dina besökare lätt kan hitta andra som lagt upp bilder på samma tema. Det finns banners du kan kopiera i sidofältet här i bloggen ifall du vill länka via banners.

För att andra deltagare ska hitta till dig ska du sen skriva in ditt namn och DIREKTLÄNKEN till dina trissbilder i Mr Linky-listan som kommer att finnas i aktuellt inlägg. Det är mycket viktigt att du skriver länken som leder direkt till ditt inlägg (alltså länka inte till förstasidan). Längre ner finns tips om hur du hittar din direktlänk.

(Det är meningen att man genom att klicka på länken ska komma direkt till dina bilder, annars hittar man dem inte så lätt när du publicerar nya inlägg allt eftersom tiden går och andra inlägg hamnar överst i din blogg. Man får heller inte lägga en länk till sin blogg i formuläret om man inte är med i Fototriss. De länkarna kommer jag att radera. Lägg alltså inte in din länk innan du har publicerat dina fototrissbilder.)

Sen är det bara att surfa runt hos andra deltagare och se hur de tolkat utmaningen. Lämna gärna en kommentar hos andra, för det är alltid kul att få feed back på sina bilder!


Alltså:
1. Lägg upp dina tre bilder på givet tema i din blogg/hemsida

2. Länka tillbaka hit, till veckans uppdrag

3. Skriv ditt namn och direktlänken till ditt trissinlägg i Mr Linky-listan här på Fototrissbloggen

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Om du inte vet hur du hittar direktlänken till dina inlägg, kommer här några tips:

Direktlänk för blogspot & wordpress
Gör så här:
Klicka på ditt inläggs rubrik, så öppnas inlägget upp. Högerklicka på adressen till inlägget som finns i adressfältet i din webbläsare, kopiera och klistra sedan in den där du ska ha den. (Eller: högerklicka på inläggsrubriken och välj "kopiera länkadress" eller "kopiera genväg" så får du också adressen).

Direktlänk för blogg.se
Gör så här:
Klicka på permalänken/direktlänken längst ned i ditt inlägg, så öppnas inlägget upp. Högerklicka på adressen som finns i adressfältet i din webbläsaroch kopiera. Klistra in där du vill ha den. (Eller: högerklicka på Permalänk och välj "kopiera länkadress" eller "kopiera genväg" så får du också adressen).


Lycka till!
Helena på Bildbloggerian

20 kommentarer:

Della sa...

Det här låter jättebra! Det ska bli spännande att se vilket som blir det första temat.
Jag har lagt upp en länk till Fototriss i min blogg.

Della sa...

Snygg layout du har gjort förresten. Det missade jag att säga :)

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Della: Tack snälla du! Vad roligt att du gillar layouten. Och tack för att du länkar hit! Det vore jättekul om det blev ett gäng som vill vara med och Fototrissa.

Anonym sa...

Snyggt!
Jag väntar otåligt på första temat :-)

Anonym sa...

Jag väntar också :-) Det ska bli så kul. Jag har dock inte hittat Mr Linky men han kanske dyker upp i samband med första temat??!

Roligt initiativ och snygg layout!
/Malena
http://bredablick.wordpress.com

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Ninni och Malena: Nu behöver ni inte vänta längre! =)

Anonym sa...

Yes, yes, yes!
Det här är ju underbart!
:)

Anonym sa...

Va kul ännu ett fototema.. jag är gärna med. Måste lägga in dig i min länklista.
Tjingeling

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

>>Evelyn och Pialotta: Kul att ni gillar idén! Välkomna att vara med när ni har tid och lust!

Anonym sa...

Hej!
Jag trillade hit pga Malena (http://bredablick.wordpress.com) som lagt upp bilder på sin Fluffan, apade efter henne.

Lägger nu upp tre bilder på min egna blogg http://olofsbergsv.blogspot.com

Välkomna in och kika!

J....y sa...

Hej! Jag nappade på detta meddetsamma, men är tyvärr ganska dålig på det där med "länkar" hit och dit och såna grejer....Hoppas nu jag gör rätt...annars får ni lära mej!

Jag har i alla fall lagt till mina 3 bidrag för veckans tema "Djur".
Ser redan fram emot nästa tema!
//Vänligen Jenny (-:

Anonym sa...

Hej! Jättekul idé med fototriss! Och med djur som både är svårt och roligt. Länkade direkt till fototriss-bloggens första sida, hoppas det var rätt?
//Karin S

Susanne sa...

Åh, vad fint det blev! Verkligen roligt att du fixade fototrissen. Och redan så många deltagare! Fantastiskt! När jag kommer hem ska jag surfa runt och kolla foton.

Själv kan jag tyvärr inte vara med förrän jag är tillbaka till Sverige nästa vecka. Blev bestulen under min vecka i Valencia och saknar här i Italien möjlighet att ladda upp foton.

Anonym sa...

Snygg och spännande sida! Gillar utmaningar ;) Jag har laddat upp tre bilder av en byggnad till tävlingen, men då var det detta med länken...Jag använder denna blogg adress http://birgittas.bloggagratis.se/ och därför vet jag inte hur man direktlänkar till bilderna...så nu går länken till mitt senaste inlägg där bilderna är. Hur gör jag...?

Anonym sa...

Hej igen! Jag lyckades hitta hur man direktlänkar till bilderna. Jag skrev in mitt namn igen och ändrade till direktlänken. Går det att ta bort det första jag skrev för det var ju länk till själva bloggen...ursäkta mitt strul...

Anonym sa...

Detta verkar som en kul grej att vara med på och om jag fattar rätt så är det bara att "hänga på". Man behöver inte söka medlemskap på något sätt - rätta mig om jag har fel.

Anonym sa...

Det här känns som en riktigt rolig grej. Jag hänger på from imorgon.

Yvonne sa...

Hej, hej!
Jisses, vilken kul idé med FotoTriss!
Jättekul att surfa omkring här och kika på alla triss på olika teman.
Jag är jätteglad att jag hittade hit idag!
Trevlig helg, alla!

Moster Ma sa...

Det är något som inte funkar med mig och datorn.
Kan du (eller jag själv) ta bort MosterMa Bohuslän, tack.

Försöker på nytt när blivit vän med datorn.
MosterMa

Gilla sa...

Hej! Nu är det första gången jag är med i Fototriss. Jag tyckte temat var så bra att jag ville försöka för en gångs skull.

Gilla